5 Dolog amit a fürj tartáshoz TUDNOD KELL

fürj tartás alapjai kezdőknek egyszerű
Fürj Tartás Otthon

5 Dolog amit a fürj tartáshoz TUDNOD KELL

Ebben a cikkben megtalálod azt az 5 alapvető dolgot, amit a fürj tartásáról kezdőknek tudni kell.

A fürj tartás egy nagyon gyümölcsöző hobbi és egyszerűbb, mint gondolnánk. Pár alapvető dolognak kell csak eleget tennünk, hogy boldog, tojásokat bőszen potyogtató fürjeink legyenek. 

Ha még kezdők vagyunk, és sose tartottunk haszonállatot, a fürjek tökéletesek kezdésnek. Tyúk tartásánál is egyszerűbbnek mondják a legtöbben, arról nem is beszélve, hogy igen pici helyre van csak szükségünk hozzá. A városias környezetben lakók is belevághatnak a fürj tartásába, hisz nőstényeik jóformán semmilyen hangot nem adnak ki.

A fürjek tenyésztésére nem térek ki, hisz az már egy jóval bonyolultabb folyamat, több helyre és időre lenne hozzá szükségünk. Nem is beszélve a hangosan kukorékoló hímekről. Mi csak és kizárólag tojásukért tartjuk ezeket a madarakat. Habár úgy hírlik isteni finomak – mint azt sok portyázó húsevő állat sajnos tudja is – de a mi városi gyomrunk még nem érett meg a fürj levágásra.

 

Ha még több tudásra szomjazol:

 

Tehát mit kell tudnunk a fürjekről, mielőtt belevágnánk tartásukba

1. Fürj Ketrec

A fürjeknek igen kicsi hely kell csak, 125 négyzetcentiméternyi hellyel kell fürjenként számolnunk. Ez persze csak az állattenyésztőknek meghatározott minimum, ennél érdemes több helyet adni nekik. 

Fontos tudni, hogy a fürjek ijedtükben akár 2méter magasra is fel tudnak ugrani. Így nagyon fontos, hogy a ketrecük vagy 40cm-nél alacsonyabb legyen, vagy minimum 180-200 cm magas. A kettő méret között sajnos megesik, hogy nyakukat törik az ugrásban. 

Tarthatjuk őket szabadföldön, vagy a boltokban kapható rácsos aljú ketrecen is. Bármelyik mellett is döltünk a tisztaság nagyon fontos. Nem sok betegsége van ezeknek az állatoknak szerencsére, de a talpfekély az egyik leggyakoribb.

A fürj ól vagy ketrec lehet fűtött garázsban, de a szabadban is. A fürj tartása télen is lehetséges a szabadban. Jól bírják a hideg téli fagyokat, csak arra kell ügyelnünk, hogy mindig legyen friss vizük. Nyáron pedig fontos, hogy megfelelő mennyiségű árnyékot tudjunk biztosítani nekik.

A fürj tartása szabadban lehetséges télen-nyáron, de csakis zárt kifutóban vagy ketrecben. Nem engedhetjük ki őket szabadon kapirgálni, mint a tyúkokat. Ha a fürj egyszer kiszabadul, nem fog hazamenni. Nem akarnak ők kifejezetten kiszabadulni, sőt élvezik zárt otthonuk oltalmát. Inkább csak arról van szó, hogy amint kiszabadulnak megijednek, elrohannak, elbújnak- haza pedig nem találnak.

2. Fürj Etető

Habár használhatunk akár tyúk etetőt is, nem érdemes. Sőt a legtöbb online kapható fürj etető se praktikus sajnos. A fürjek hihetetlenül pazaró állatok, így megfelelő pazarlásmentes etető nélkül rengeteg drága táp kárbavész.

Szerencsére magunk is könnyedén készíthetünk pazarlásmentes etetőt. Később ide jön egy link arról, én hogyan készítettem el 🙂

3. Fürj itató

A fürj itató már egyszerűbb kérdés, a tyúk itatók is megfelelnek.

 Mindenképp zárt konténerben legyen a víz, hisz a fürjek nagyon koszolós állatok, így máskülönben naponta kéne cserélnünk a vizük, ha nem gyakrabban

Ha kint fogjuk tartani őket érdemes előre gondolni rá, hogy télen hogy oldjuk majd meg a víz fagymentesen tartását. 

4. Mennyi fürjünk legyen és kell-e hím?

A fürjek csapatban élő állatok, így minimum 3 darabot kell tartanunk, hogy jól érezzék maguk. Mivel a fürjek tartóik körében híresek arról a szuperképességükről, hogy szeretnek megtalálni minden lehetőséget arra, hogy…hát…meghaljanak…így  érdemes esetleg 1-2 plusz madárral számolni, ha megtehetjük. 

A tojás tojásához nincs szükség hím állatra, ugyanúgy ahogy a csirkéknél. Csak tojóra van szükségünk, ha nem szeretnénk tenyészteni őket.

A hímek agresszívebbek, így problémásabb a tartásuk. Ha mégis szeretnénk hímet, akkor 3-5 tojóval számoljunk egy hímre. Ennél kevesebbnél még agresszívebbek lesznek a hímek.

 

5. Mennyi tojást tojik egy fürj?

A fürj napi 1 tojást tojik szezonban. A fürjek természetes körülmények között tartva tavasszal kezdenek el tojni, mikor a napfényes órák száma és a hőmérséklet megfelelő. Mikor pedig hidegebb lesz, és a nappalok rövidebbek, akkor abbahagyják a tojást. (Leszámítva pár hiperfürjet, mint a mi egyik csodafürjünk is, aki októberben habár abbahagyta a tojást, de decemberben az első fagyok beköszöntével újra kezdte azt…)

Ha lámpával meghosszabbítjuk a nappalaikat, esetleg kis fűtést is adunk nekik, akkor télen is folytatják a tojás tojást. Ezzel azonban megfosztjuk őket a természetes pihenőjüktől és szignifikánsan lerövíthetjük életük. 

3-4 fürjtojás ér fel 1 tyúktojással. Mi így számoltuk ki, hogy 3-4 fürjre van szükségünk, hogy fedezze kettőnk tojásfogyasztását. Jól számoltunk, még a családnak is jutott néha pár extra darab.

 

Ha még gondolsz, hogy tarts-e fürjet, ezt is olvasd el;

5+1 érv fürj tartás mellet 
A Boldog Fürj Tartásának 8 Titka

 
 
 
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!
Back To Top