A Boldog Fürj tartásának 8 titka

Fürj Tartás

A Boldog Fürj tartásának 8 titka

A fürjek szuper kis állatok. Kicsik, cukik és még tojásukkal is megajándékoznak minket. Kevéssel is beérik, nem kell sokat tennünk, hogy igazán boldog fürjeket tartsunk. Természetesen a fürjek kedvére akkor tehetünk leginkább, ha természetes élőhelyükhöz hasonlóvá tudjuk tenni otthonuk, miközben megvédjük őket a nagy világ veszélyeitől.

Fű és csemegék

A szabadon élő fürj a füves területeket kedveli, ahol kedvére keresgélhet finom falatokat. A drága tápot azonban vétek lenne csak úgy a földre leszórni. 

Mit eszik a fürj a fürjtápon kívül?

Adjunk nekik friss tépett füvet, apró gyümölcsöket, leveles zöldségeket. Az enyéim kifejezetten imádják a pitypang levelét. Ha pedig igazán a kedvükben járnánk szárított lisztkukaccal örvendeztethetjük meg őket. Ez a csemege még az igen félős példányokat is odacsalogatja, és akár kezünkből is kicsipegetik. 

Ha már a nasiknál tartunk; ne feledkezzünk meg a tojásrakás által veszített Kálcium pótlásáról. A legjobb megoldás, ha száraz tojáshéjaikat kis zabpehellyel porrá őröljük. Tyúktojás héját is adhatjuk neki, de ez esetben csak már hőkezelt (főtt) tojás héját adjuk, nehogy valamilyen kórokozót juttassunk táplálékukba.

Homok

Akárhol is tartjuk fürjeinket, mindenképp adjunk nekik lehetőséget a homokfürdőzésre. Úgy imádják, mint a verebek, és igen fontos szerepe van tollaik tisztán tartásában is.

 Néha falatoztak is belőle, érdemes gyerek homokozóba való homokot adni nekik, így biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen mérgező anyaggal nem volt kezelve. 

 

Védelmet nyújtó otthon

A fürjeket nem csak az elemektől, de a ragadozóktól is óvni kell. 

A fürjek nem szeretik a szelet, sem azt, ha vizes lesz a lábuk. Mindenképp legyen fedett, csapadéktól védett területük. Nyáron pedig óvjuk őket a túlhevüléstől, biztosítsunk nekik árnyékot. 

A fürjeket imádják a ragadozók, mondhatni kedvenc csemegéjük. Tudják is ezt a fürjek, stresszt okoz nekik, ha kutyát vagy macskát látnak. Ha pedig stresszesek, nem tojnak. 

A nyestek, de még a patkányok is veszéllyel fenyegetnek, így fontos, hogy a ketrec rácsa fél centinél nem nagyobb lyukú legyen. Ha talajon tartjuk őket az is fontos, hogy a ketrec alatt ne tudják beásni maguk.

 

Csapatban a boldogság

A fürjek csapatokban élnek, mint sok más madár. Ha fürj tartásba kezdünk mindenképp legalább 3 fürjjel számoljunk. Nem gond azonban, ha csak nőstényeket tartunk. Tojást akkor is tojnak, csak azok nem lesznek termékenyek. 

Ha mégis szeretnénk hímeket, akkor 3-4 nőstényre maximum 1 hím jusson, máskülönben agresszívakká válhatnak. Számoljunk azzal is, hogy a csendes nőstényekkel szemben a hímek hangos kukorékolásukkal jelzik jelenlétük- néha az éjszaka közepén is.

Fészek

Fészekre a fürjeknek nincs szüksége. Szeretnek maguknak kialakítani kis mélyedéseket a szalmában / fűben / egyéb alomban, de leggyakrabban csak elejtik a tojásuk, ott ahol éppen vannak. 

Drága többszintes tyúkketrecet nem érdemes venni nekik, jobban érzik maguk a talajon, és a tojófészket se használnák ki.

Érdemesebb tehát egy nyúlketrecet, vagy ahhoz hasonlót beszerezni.

Rejtekhely, tereptárgyak

A fürjek félős állatok, így akkor a legboldogabbak, ha sok lehetőségük van elbújni. Egy kissebb kifutóban az élő növényzetet, füvet vagy bokrokat, hamar szétcsipegetik, kiatpossák. Elhelyezhetünk nekik oldalára döntött kaspót, száraz növényekből bokrot. 

Érdekesebbé tehetjük a kifutót ha pár vastagabb ágat helyezünk a talajra.

Egészséges Fürj

Az egészséges fürjnél nincs boldogabb. Ezzel a pár egyszerű trükkel távol tarthatjuk fürjeinktől a betegségeket.

Tegyünk vizükbe pár csepp almaecetet. Az ecet emeli a testük savasságát, így kevésbé kedvez a környezet a bacilusoknak, vírusoknak. Gazdaboltokban kaphatunk almaecetet nagyobb kiszerelésben is.

A tojóknak szükségük van extra kálciumra, hogy egészséges tojásokat tojjanak. A legegyszerűbb módja az exta kálciumbevitelnek, ha saját tojásaik héját egy kis zabbal porrá őröljük. Ezt a legegyszerűbben turmixgéppel tehetjük meg.

Ha még biztosabbak szeretnénk lenni madaraink egészségében, akkor adhatunk nekik baromfinak való vitamin és probiotikum keverékét. Ezt beadhatjuk nekik vízzel, vagy a tápjukkal is.

Puha talajtakaró

A fürjek hajlamosak a talpfekélyre, ami rossz esetben végzetes is lehet. A fekély apró sérülésekben elszaporodott baktériumoktól keletkezik. Ha ezek a bacik bejutnak a madár véráramlatába, akkor van nagyobb bajunk. (ezek ellen a bacik ellen is szuper védekezés az ivóvizbe tett almaecet)

A fürjek alatt sokféle talaj lehet. A rácsra sokan esküsznek, hisz azon át kihullik a madarak tetemes mennyiságű ürüléke. Van akik szerint azonban a kemény rács nem tesz jót a fürj lábainak. Ha mindenképp rácson tartanánk őket, akkor is tehetünk lábuk alá egy kis szalmát, vagy füvet.

A homokot egyszerű takaritani egy nagyobb lyukú szitával, de könnyen összeáll, és kemény, éles talajt képez, ami felsértheti a fürjek lábát. 

Használhatunk még fenyőmulcsot, avart, vágott, kissé szárított füvet. Nálunk most télire a szalma vált be, mivel az felhalmozva melegen is tartja őket. Természetesen a bolti specializált alom is tökéletes választás.

Ha szabadföldön tartjuk őket, a legpraktikusabb a mélyalmos módszert alkalmazni. Ezzel a módszerrel olyan 4 hétig csak ráteszünk az elkoszolódott alomra egy tiszta réteget, majd a több heti adagot egyszerre takarítjuk ki. Ezzel a módszerrel elég havi egyszer kitakarítani a fürjek alatt.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!
Back To Top