5+1 Érv Fürj tartás mellett

fürj tartás alapjai kezdőknek egyszerű
Fürj Tartás Otthon

5+1 Érv Fürj tartás mellett

Kevesebb, mint egy éve kezdtem bele a fürj tartásba, így még magamat is kezdőnek mondanám. Azonban ahogy az mindjárt kiderül, a fürj tartás nem nagy ördöngősség. Bárki bátran belevághat, akár akkor is, ha csak egy erkélye vagy kis kertje van és semmi féle haszonállat tartási tapasztalata nincsen. 

1. Egyszerű, kevés időbefektetés

Ha pár alapfeltételnek eleget teszünk a fürjek tartása egyszerűbb mint egy macskáké. Megfelelően kialakított ketreccel vagy óllal 1-2 hetente kell csak foglalkoznunk velük – már a tojások begyűjtésén kívül.

2. Kicsi a helyigényük

fürj tartás fürj ketrez fürj ól

Egész pontosan 125 négyzetcentiméternyi hely kell madaranként, minimum 30 centis ketrecmagassággal. Ennél persze ajánlatos több helyet adni nekik, jobban is érzik maguk meg takarítani is ritkábban kell.

3. Tojásuk nem csak finom, de egészséges is

A fürjtojás sok országban igazi kuriózum, drága csemege. Máshol hétköznapibb ételnént tekintenek rá. Brazíliában például keményre főzve akár hot dog feltét is lehet. Úgy hírlik csodaerővel bír sok-sok betegség ellen. Kicsivel több tápanyag van benne, mint egy tyúktojásban. Az egészen biztos, hogy ínycsiklandozó az íze, pláne ha a saját madaraid tojták. 

4. Kis méretű, csendes

Kis méretük miatt kicsi a helyszükségletük, és ha csak tojókat tartunk semmi hangjuk sincs. Ezen tulajdonságainak köszönhetően akár egy kissebb kertben vagy erkélyen is tarthatjuk őket, szomszédaink zavarása nélkül. 

Van olyan is aki lakásban tartja őket, háziállatként, mint mondjuk egy papagájt. Én ezt a szaguk miatt azért nem ajánlanám.

Ha tenyészteni is szeretnénk őket, az már más téma, hiszen a hímeknek sajátos, de igen hangos kukorékolása van.

5. Jó ár- érték arány

Hála az egyre csak dráguló bolti tojásoknak a fürj tartása egyre jobban megéri.

  3-4 fürj tojás ér fel egy tyúk tojással. Párommal így saját tojásfogyasztásunkra 3 fürjet tartunk, akik 10 kg tápot úgy fél év alatt esznek meg. (ehhez fontos a spéci pazarlásmentes fürjetető)

Ha magunk készítjük a ketrecük, és etetőjük, itatójuk, akkor igen olcsón megússzuk az indulást. Persze készet venni se ördögtől való. Sokan tyúk vagy nyúl ólat használnak fürjeik otthonául. Nekem a legkevésbé se tetszenek a kifejezetten fürjeknek szánt rácsos aljú, apró ketrecek, melyből alul kigurulnak a tojások. Van aki ezekre esküszik, sokan úgy vélik a fürjek még jobban is érzik maguk itt, mint természetes közegben.

Ha már van hol lakniuk, akkor pedig csak fürj tápra kell költenünk, ami a mai tojás áraknál nem is olyan vészes kiadás. 
TIPP: Ha szeretnénk jó egészségben tudni őket érdemes még pár csepp almaecetet tenni a vizükbe.

+ 1 . Szupercukik!

Ez lehetne akár a fő ok is a tartásukra, hisz kevés cuki háziállat mondhatja el magáról, hogy még hasznos is. (igen most rád nézek Gyömicica, talán néha elkaphatnál 1-2 legyet legalább)


Nehéz őket kézhez szoktatni, mert iszonyú félősek, de ha összejön igazi kis tollas szeretetgombóccá válnak. Ha ehhez nincs türelmünk, akkor csak elnézni ahogy futkároznak, homokfürdőznek vagy épp a napon elnyúlva hesszelnek, is igazán örömteli élmény. Kis mini szafari lehet a hátsókertünkben.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!
Back To Top