Hosszú hétvégei utazás Bled és Bohinj tavaihoz

Bled tó kilátás tájkép kirándulás hétvégi
Szlovénia UtazásLeave a Comment on Hosszú hétvégei utazás Bled és Bohinj tavaihoz

Hosszú hétvégei utazás Bled és Bohinj tavaihoz

Születésnapi ajándékként kaptam ezt az utat Gergőtől. Testvérétől kölcsön kaptunk egy olyan autót melyben, hátsó üléseit kiszedve, elfér egy 2 személyes matrac. Így az éjjeli szállás biztos- és olcsó kényelmével vághattunk neki utunknak.

Az út Budapestről kb. 500 km és 5 órát vesz igénybe. Bled és Bohinj tökéles választás, ha gyönyörű kirándulóhelyekkel gazdag helyre utaznánk egy hosszú hétvégén. Bár két nap is elegendő lehet, ha már ott vagyunk nem nagyok a távolságok. Mi első nap Bled-be mentünk, majd a szomszédban levő Triglav nemzeti parkba vettük utunk.

Bled

Méltán híres a Bled-i tó kis szigettel a közepén. Gyönyörű, nyugodt hely ez. Az egyetlen dolog amivel küzdöttünk, az a fizetős parkoló, szinte mindenhol a tó körül. Parkolóhelyet is nehéz volt találni.

Mit ne hagyjunk ki, ha Bled-be utazunk

1 Élvezzük a kilátást a Bled-i kastélyból 

Az autóúttól egy rövidke – kissé meredek- sétára van a kastély, ahonnan az egész tavat beláthatjuk. A kastélyba belépéshez jegyet kell vennünk, de meg is lehet kerülni, ha csak a kilátásra vagyunk kíváncsiak. 

2 Sétáld körbe a tavat

Igazán kellemes kis séta ez, a tó egyes pontjain jó időben fürödni is lehet. Mi csak a lábunkat áztattuk benne 🙂 

3 Csónakázz el a szigetre

Na mi ezt kihagytuk, de csupa jót írnak erről a picike, hangulatos szigetről. Bérelhetünk csónakot, vagy vehetünk jegyet egyre. Retúr kb 15euró/ fő. A szigeten lévő templomba is belépőjegyet kell venni, 6 euróért.

Vintgar szurdok

A bled-i tó után a Soteska Vintgar szurdok felé vettük az irányt. A belépő 12euró/ fő, parkolás további 5 euró személygépkocsival. https://www.vintgar.si/?lang=en

Na itt nem bántuk meg, hogy kifizettük a belépőt. A szurdok a kiépített, karbantartott utak és hidak nélkül járhatatlan lenne. A látvány pedig mind az 1600méterén lenyűgöző.

Triglav nemzeti park, Bohinj tó

Nekünk sokkal jobban tetszett ez a hely mint Bled. Itt is van egy gyönyörű tó, viszont sokkal kevesebb a túrista, kevésbé kiépített, közelebb lehetünk a természethez.

A tó partján megtalálható egy kemping ( árak: http://www.camp-bohinj.si/prices/ ) 

Itt van mosdó, forró zuhany, étkezde. Mi itt csaltunk picit. Matraccal ellátott autónkkal leparkoltunk a (végre nem fizetős) út szélén a kemping közelében. Ahol is néha használtuk az illemhelyiséget- visztont cserébe a kemping éttermében vacsoráztunk.

A tó körül több táblával jelzett túraút is indul a környező hegyekbe. https://www.trekhunt.com/blog/hu/triglav-nemzeti-park-turautvonalak/

Térkép https://www.bohinj.si/en/hiking/ 

A tavon, és a környező folyókban számos vizi sportot is űzhetünk, mi a nyugodt kenuzást választottuk. A tóparton egyszerűen odasétáltunk egy kölcsönzőhöz, és már vihettük is a kenut. Kis nehézség volt, hogy nem segítettek a kenu vízhez szállításában, és visszavitelében. 

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Leave a Reply

Back To Top