IRÁNY Göteborg! Utazás, Látnivalók, Időjárás

Göteborg Svédország Utazás

IRÁNY Göteborg! Utazás, Látnivalók, Időjárás

Göteborgba szinte mindig mennek hihetetlenül olcsón repülők, így esett, hogy párosunk ide is ellesett. Szokásunkhoz híven mikor megvettük a repülőjegyet mit se sejtettünk arról, milyen csodás utazásban is lesz részünk. Ha te is elutaznál mindenképp olvass tovább, hogy megtudd milyen az időjárás Göteborgban, mikor érdemes utazni és mit KELL megnézni ha itt jársz. Arról is lesz szó mit egyél, igyál és hol szállj meg. Végezetül pedig Lisberg vidámparkra is kitérünk majd, ami miatt külön megéri elrepülni ebbe a városba.

A lap legalján pedig minden látványosságot megtalálsz egy praktikus google maps-es turistatérképre összeszedve, amit akár utazás közben is használhatsz majd

Minden amit Götebogi utazásunk előtt tudni kell

Göteborg óceáni éghajlattal rendelkezik, hasonlóan Angliához. Hűvös telek és enyhe nyarak jellemzik.
Nyáron a legmelegebb hónap a július, max 20 fokkal. A leghidegebb hónap pedig a február átlag -3 fokkal. Tavasszal és ősszel 10 fok körüli a hőmérséklet.

Ezeket figyelembe véve a legjobb idő az uzatásra a nyár, Június és Augusztus között. Még ilyenkor is előfordulhatnak esős napok, és hűvösebb esték.

Októberben van rá a legnagyobb esély, hogy elkap minket az eső. 

A reptérről busszal – 25 euro, fél óra-
vagy taxival – 50 euro, 20 perc- juthatunk el a városba.

Göteborg tömegközlekedési jegyével utazhatunk busszal, villamossal, sőt hajóval is! A jegyek megvásárolhatóak bármely 7eleven kisboltban vagy használhatunk mobil applikációt.

Vehetünk egy útra alkalmas jegyet ( kb 1400huf) vagy 1 napos (4000huf) esetleg 3 napos (8000huf) turista bérletet is.

A legjobb módja az utazásnak a városban – a gyalogláson túl- a villamosozás. Göteborg szuper villamoshálózatának is köszönhetően a város rendkívül tiszta, élhető.

A szomszédos szigetekre (pl. ahogy mi tettük Brannöre) sima jegyet váltva el tudunk jutni komppal.

Göteborg egy szuper város, akár 2 nap alatt is felfedezhetjük a lényeget. Ha időt szánnánk Lisberg vidámparkra, esetleg a szomszéd szigetekre is ellátogatnánk, akkor 3-4 nap az ideális. 

Göteborg szuper uticél, ha egy hosszúhétvégi városnézős kiruccanásra vágyunk.

Top Göteborg Látnivalók

Victoriapassagen és Victoriagarden

göteborg illúzió járda victoriapassage victoriagarden

Mindenképp látogassunk el a Victoriapassagen hangulatos kis passzázsába (ami fedett üzletutcát jelent magas épületek között) . Ha pedig erre jövünk keressük meg ezt a nem mindennapi illúziót, ami minden idelátogató instájára kívánkozik. 

Ez az utca Göteborg szívében van, bármerre is kóválygunk tovább, jól járunk. Sok-sok kis üzlet, étterem van erre.  Nem messze innen van a következő látnivaló;

Stora Saluhallen

Addig nem teljes a képünk egy városról, míg a piacát meg nem néztük. Ebben a hangulatos vásárcsarnokban nem olcsóak az ételek, de igazi különlegességekre bukkanhatunk. Kóstolók is mindig akadnak, így ha nem költenénk is megéri ide eljönni.

Slottsskogen Park és Állatkert

Slottsskogen Park göteborg utazás látnivalók

Ha a város levegője nem lenne elég tiszta ( spoiler: hála a villamosoknak és a gyalogosbarát várostervezésnek nagyon is az), akkor itt van ez a rendkívül nagy méretű park. Már-már inkább erdőnek mondhatnánk. Ebben a parkban van vadregényes sétaösvény, bokorlabirintus, állatkert pingvinekkel és rénszarvasokkal, tavacskák békákkal és kacsákkal. De itt bújik meg az ingyenes természettudományi múzeum és egy japánkert, de még kőkert is van… Igazán csak a lábunkon és szabadidőnkön múlik, hogy mennyit andalgunk itt.

Haga történelmi városrész

Göteborg idojaras utazas látnivalok

Macskaköves történelmi városrész, éttermekkel, kávézókkal, szuvenírboltokkal és ínycsiklandozó péskütiket áruló pékségekkel (tipp: fahéjas buci!).


Ezen a városrészen keresztülsétálva juthatunk el Skansen Kronan-hoz

Skansen Kronan

Az épület se rossz, de amiért igazán megéri ide felmészni, az a kilátás Göteborgra. Az egész várost beláthatjuk innen.

Pálmaház és Rózsakert

palmhouse güteborg

Talán nem vagyok egyedül a pálmaházak és rózsakertek iránti csodálatommal, Göteborg pedig egy olyan szerencsés város, melynek parkjában mindkettő ingyenesen látogatható. Szintén itt található egy különleges növényeket bemutató kis kert is.

Brannö sziget

brannő sziget göteborg utazás

Több szigetre is könnyedén eljuthatunk Göteborgból, mi kis nyomozás után Brannö szigetét választottuk. Igazán különleges, magával ragadó hangulatú hely ez. Ki vannak tiltva az autók a szigetről, így igazán érdekes érzés a helyiek lakóházai és nyaralói között sétálgatni az utcákon. A sziget lakatlan részei is csodálatos látványt nyújtanak, remek helyszín az északi országok növényvilágának megismeréséhez.

Göteborgból busszal év villamossal is eljuthatunk a komphoz, ami Brannöbe visz. A 114-es busz a Nils Ericson Terminálból indul. Ugyanazt a jegyet használhatjuk a buszra, villamosra és kompra is, ami 90percre érvényes. A busz végállomása a komptól nem messze van.

Operaház, A Rúzs és folyópart

Göteborg latnivalok utazas hosszuhetvege23

Mindenképp sétáljunk egyet az Operaház környékén. Ha akarunk elmehetünk a helyiek által csak ‘Rúzs’-ként emlegetett 93m magas épülethez, de távolról derül ki igazán miért is így becézik.

Universeum - múzeum, akvárium, állatkert és még több!

Ez a tudományos centrum és múzeum kb. mindent magában rejt, amire csak gondolni tudunk. Nem hiszed? Van akvárium mindenféle halakkal, de még cápákkal is. Van esőerdő lajhárral meg mindenféle majmokkal. Van kémiai labor, de az Űrnek is szenteltek egy részleget. Kígyó béka is akad rengeteg. 
Már kívülről is izgalmas ez az épület, de itt be kell vallanom, mi beljebb nem mentünk. Úgy gondoltuk, csak erre plusz egy napot kéne szánnunk. Bár egyes leírások szerint 2-3 óra is elegendő rá.
Ha sikerül beilleszteni a programunkba, biztos nem csalódunk.

Lisberg Vidámpark!

Külön oldalt kéne szentelnem a Lisberg vidámparknak, és azon belül is a Lisbergi  Halloweennak. Ódákat tudnék zengeni róla…és egy kicsit fogok is…

Lisberg Halloweenkor…
Belépve a bejáraton egy más világba kerülünk… Betakarítási ünnepség folyik, akármerre nézünk mindenütt halloweeni tököket, répát, hagymát és még több tököt látunk. Felülhetünk a hajmeresztő hullámvasutakra, de válogathatunk az ijesztőbbnél ijesztőbb kísértetházak között is. Sikolyokban nem lesz hiány. 
Ha pedig igazán bátrak vagyunk bemehetünk a 18+ -os külön szekcióba, ahol sose tudhatjuk mikor “támad” meg mindket egy őrült bohóc vagy zombi! Kis nyugalom után epedezve pedig bemehetünk a gyerekrészlegre, ahol az attrakciók kicsit gyomorbarátabbak, de legalább annyira élvezetesek.

Véletlenül terveztük csak utunkat pont Halloweenra, de megfogadtuk, legközelebb is így időzítjük majd. Disneyland-ben még nem voltam, így nem hasonlíthatom hozzá Lisberget, de az biztos, hogy innen tényleg mindenki vidáman távozik.

Jegyeket a https://www.liseberg.com/ oldalon vásárolhatunk. Vásárláskor egy helyi címet lehet csak megadni. Emailben megnyugtattak minket, hogy a jövendőbeli szálláshelyünk címe megfelel.

Göteborgi utazás olcsón!

Skandináv országhoz méltón elég borsosak az árak, így ha sikerül is olcsó repülőjeggyel ide utaznunk, végül mégis túlköltekezhetjük magunk. Gerivel mi a “cipőfűzőn utazás” (angol kifejezés a puritán utazásra “travelling on a shoestring”) mesterei vagyunk, így még itt is olcsón megúsztuk.

Az itt eltöltött hosszúhétvége alatt egy Airbnb szobát béreltük, egy nagyon kedves és amúgy a lakásában alig tartózkodó, angolul remekül beszélő idősebb hölgytől. 

Szupermarketben vásároltunk, főleg szendvicsnek valókat és gyümölcsöket. Mikor meleg ételre vágytunk az akkor épp szuperakciós 7eleven-ös hotdogokat és Big Mac meküket faltuk. A Meki akciós menüje akkor konkrétan olcsóbb volt mint itthon. Persze azért ettünk igazi helyi péksüteményeket, és utolsó nap elfogyasztottuk a kötelező Svéd húsholyónkat, ami olyan mély nyomot hagyott bennünk, hogy azóta többször elkészítettük már saját magunk is. 

Lezárás

Ha mennénk valahova, de nem tudjuk merre, vagy épp szuperakciósak a repjegyek- ne gondolkozzunk sokat! Göteborg az egyik legjobb választás egy hosszúhétvégi repülős – városnézős kiruccanásra. Megannyi jóság van ebbe a kis városba becsomagolva, mi biztos visszatérünk még ide. A már említett látnivalók mellet, csak sétálgatni a város bármelyik utcáján élmény. A főleg apró téglából kirakott épületek gyönyörűen karban vannak tartva. Kora reggel gépek takarítják az utcákat, így minden szeméttől mentes. Ahogy pedig korábban már említettem a levegő tiszta, kevés az autó, sok a gyalogos és a biciklis. Ami nemcsak élhetővé teszi ezt a várost, de kíválló turistáskodó hellyé is. 

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!
Back To Top