Csináld magad tömörfa dohányzóasztal!

tömörfa dohányzóasztal csináld magad házilag kreatív hobby lakberendezés bútor készítés
Csináld magad Barkács Otthon

Csináld magad tömörfa dohányzóasztal!

Egy eléggé leharcolt IKEA alap dohányzó asztalunk volt jópár évig. Aminek persze semmi tárolója, polca nincs. Tetszett az ötlet, hogy magunk barkácsolunk bútort, bár kreatívak vagyunk kissé tartottunk is tőle. Így sok-sok órát eltöltöttünk azzal online, hogy találjunk egy minden elvárásunknak megfelelő asztalt – de nem találtunk

Visszatértünk hát az eredeti ötlethez; magunk tervezzük és rakjuk össze az bútordarabot.

Az árakat ekkor már nagyon jól ismertük, egy alap valamire való – nem tömörfa – asztal 50ezer forint körül volt. Kb ennyibe került a mi valódi tömörfa dohányzóasztalunk.

csináld magad tömörfa dohányzóasztal tervrajz méretek

Sok rajzolgatás után így nézett ki a végső tervrajz

Bútor készítés Kellékek:

  • 1 db 250x50x2,7 cm tömör fa deszka, 3 darabra vágva
  • 1 db 200x20x2,7 cm tömör fa “polc”, 4 darabra vágva
  • 1 db 150x20x1.7 cm tömör fa “polc”, 6 darabra vágva (csak 5 öt használtunk)
  • fa tiplik ( min 12 )
  • érdesebb és simább csiszolópapír
  • fa ragasztó

  • derékszögű mérő
  • beltéri fa lazúr
  • ecset
  • kalapáccsal beüthető talpak
  • fúró (fához való, a tiplinkkel megegyező méretű fúrószárral)
  • 2db fonott kosár

kellékek csináld magad asztal házilag festék faragasztó vonalzó csiszolópapír

Összerakás menete tervezéstől a vásárláson át az összeszerelésig

1 Tervezés

Sok tárolóval ellátott, tömör, kissé ázsiai stílusú bútort terveztünk. A cél a praktikusságon túl főként az volt, hogy egy könnyen összeszerelhető, csekély anyagismereteink ellenére is strapabíró asztalt gyártsunk. Több okból választottuk a vastagabb fa lapot ; könnyebb megfúrni, erősebb, valamint a magasságot is annyira növelte, amire nekünk szükségünk volt.

 

2 Faáru lehetséges méreteinek csekkolása, Kosarak megvétele

Először is megnéztük az OBI és a Praktiker honlapján a fa árukészletet. Választásunk egy azonnali vágást végző OBI áruházra esett. Mivel tudtuk milyen méretű fákat árulnak, már tudtuk az asztalunk pontos méreteit.

Mielőtt bármit megvettünk volna az asztalhoz kosarat kerestünk. Sikerrel találtunk egy méretben és színben is megfelelő darabot.

Mivel a fát az OBI-ban vágattuk, fontos volt tudnunk a pontos kosárméretet. A középső tároló rész így pont akkora lehetett, hogy beférjen a kosár.

Ez után vettünk meg minden fa anyagot és egyéb kelléket.

3 Alapanyagok megvétele, fa pontos méretre vágatása

Az asztalhoz fenyő fát vásároltunk. Ez a fa kapható a legtöbb méretben, valamit a legkedvezőbb áron.

Van otthon elektromos fűrészünk, de nem akartunk vele bajlódni, a lakást összekoszolni. A boltba már úgy mentünk, hogy tudtuk a pontos méreteket.

Az egyetlen dolog amit még nem döntöttünk el, hogy a keskenyebb fa “polc”-ból hány darabot fogunk felhasználni, így abból inkább többet vágattunk. Ezek a fák részlegesen szükségesek csak statikailag, főként dekorációs és tárolóhely felosztó szerepei vannak.

A festék színét a kosárhoz választottuk

4 A fa alapos lecsiszolása

Talán ez volt a legfárasztóbb része a folyamatnak. Őszintén még lehetett is volna csiszolni. Egy csiszoló géppel persze könnyebb lett volna.

5 A fa lefestése

Mivel két macskánk van és nem sok ajtónk, a fürdőben festettünk. Gergő szuper ötlete volt a középső polcot és a keskeny elválasztókat natúran hagyni (ehhez vettünk natúr pácot) A festék csomagolásán levő instrukciókat követve két réteget vittünk fel.

6 Polcok helyének NAGYON pontos lemérése és bejelölése, majd kifúrása

Áldottuk az eszünk, hogy vettünk egy derékszögű vonalzót, a nélkül valószínűleg sokkal pontatlanabb lett volna a mérés.

Csak a vastag középső függőleges deszkákat erősítettük oda tiplivel az asztallapokhoz, a keskenyeket csak ragasztottuk. A tiplik helyét a középső lapnál eltoltuk pár centivel, hogy az alulról, és felülről érkező tiplik nehogy egy lyukban végezzék.

7 Összeszerelés!

Alulról haladtunk felfelé;

Bevertük a legalsó lap aljába a talpakat kalapáccsal, majd megfordítottuk. A tipliknek fúrt lyukakba beleragasztottuk a tiplit fa ragasztóval. Majd következett a dobpergés….A deszkára fúrt lyukak illeszkedtek az asztallapba ragasztott tiplikhez! (Érdemes ragasztás előtt odapróbálni.) Mikor úgy véltük, hogy megragadt, a keskenyebb deszkákat is a kijelölt helyükre ragasztottuk.

Profi súlyokat alkalmazva vártuk a ragasztó száradását

A függőleges deszkák felső részébe fúrt lyukakba is ragasztót tettünk, majd beleillesztettük a tipliket A felragasztott deszkákra ráillesztettük a középső asztallapot. És odaillet, gond nélkül! Megérte kétszer lemérni a tiplik helyét, majd újramérni ellenőrzésképp.

Satunk még mindig nincs, de boldogan áthidaltuk ezt a problémát

A következő szintet ugyanígy csináltuk meg. És voliá:

Csináld magad tömörfa dohányzóasztal házilag kosárral sok tároló két szintes DIY

Tapasztalatok

Ez az alap bútor minta igazán sokszínű, könnyen variálható, egyszerűen, kevés szerszámkészlettel is bárki barkácsolhat magának dohányzóasztalt de akár TV- állványt, komódot is készíthetünk saját kezűleg.

A saját asztal készítésének a legnehezebb része talán maga az elhatározás volt. Persze festés-fúrás-ragasztás közben tartottunk tőle, hogy elrontunk valamit, de pont ezért figyelünk oda minden apró részletre. Az eredmény pedig egy még mindig strapabíró, stílusos bútor, amire mindig büszkén nézhetünk 🙂

Mennyi időbe telt elkészíteni a bútort? A tervezéstől számítva a kész bútordarabig több hét is eltelt. – Nem siettük el. Ténylegesen kb. 1 hétbe telhet kényelmes tempóban elkészíteni. Jó esetben a boltban azonnal feldarabolják a fát, és van is készleten amire szükségünk van. A csiszolást kb. fél nap alatt csináltuk meg. A festés mondjuk 3 nap a száradási időkkel. Az összerakás pedig szintén kb. fél nap alatt megvan.

Kis extra ötlet; a wish website-on találtam asztallap emelő fém szerkezetet, amivel pl. evéshez, laptopozáshoz meg lehet növelni az asztallap magasságát. Sokat keresgéltem magyar oldalakon is, de ott sajnos nem találtam ilyet. Nem drága szerkezet de mi végül kihagytuk. Mindenesetre ha valaki ilyenben gondolkodik, de sehol se találja a wish-en ilyen néven fut; “Lift Up Top Coffee Table Lifting Frame Mechanism Spring Hinge Hardware DIY

Ha még nem döntötted el milyen asztalt barkácsolál, itt van még egy kreatív ötlet a Praktikertőln

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!
Back To Top