Egyszerű de nagyszerű ötlet -saját készítésű dísztárgy otthonunkba pirográfiával

pirográf ötlet házilag lakberendezés kreatv dekor diy csináld magad otthon ajándék
Csináld magad OtthonLeave a Comment on Egyszerű de nagyszerű ötlet -saját készítésű dísztárgy otthonunkba pirográfiával

Egyszerű de nagyszerű ötlet -saját készítésű dísztárgy otthonunkba pirográfiával

pirográf ötlet házilag lakberendezés kreatv dekor diy csináld magad otthon ajándék

Ha valamilyen ajándékötletet keresünk, esetleg saját otthonunk dobnánk fel egy saját készítésü dísztárggyal, jó ötlet lehet a pirográfia – azaz a fa égetésével díszíteni különböző fa tárgyakat. Könnyen egyedivé tehetünk bármilyen hétköznapi tárgyat ezzel a módszerrel.

Tartalom:

Kellékek:

Story

Egy erdei kirándulásunk alkalmával láttuk meg ezt a fakitermelésből visszamaradt darab fát. Gergő legnagyobb meglepetésemre nem ellenkezett mikor az az ötletem támadt, hogy vigyük haza lakberendezési dekorációnak. Megjegyzem fát az erdőből nem illik hazavinni -ez a darab fa láthatóan visszamaradt hulladék volt.

Azt már nem is tudom, hogy honnan jött az ötlet, hogy égessünk szöveget a fába. Rég nem használtam már ezt a pirogravírozót, utoljára talán gyerekkoromban, mikor édesanyánk irányításával vágódeszkákba mintákat égettünk hogy nagyszüleinknek kedves – de hasznos- ajándékot adhassunk. Megfelelő körültekintéssel szuper jó foglalkozás ez gyerekeknek, akik szeretnek kreatív dolgokat alkotni.

pirográf ötlet házilag lakberendezés kreatv dekor diy csináld magad otthon
pirográf ötlet házilag lakberendezés kreatv dekor diy csináld magad otthon dísztárgy

A képen látható pirogravírozó még a nagymamámé volt. Ha valaki nem lenne olyan szerencsés, hogy a pincéjében hever egy ilyen, akkor például ITT megveheti. Az Aldiban és Liddlben is árulnak ilyet időszakosan.

Munkamenet

A fát alaposan megtisztítottuk és lecsiszoltuk. Órákig csiszoltam ezt a darab fát, sehogy se tudtam megszabadulni a fűrész által hagyott vonalaktól.  Gergő ötlete volt, hogy hagyjuk meg a barázdákat- és milyen jó ötlet volt!

Ezt persze kihagyhatjuk, ha boltban vásárolt kész fa tárgyra dolgozunk.

Nem vagyunk annyira nagy kézügyességgel megáldva, de kreatív ötletekkel annál inkább. Sokat gondolkodtunk egy igazán jó Fa Viccen 😉

Aki ismeri Simon and Garfunkel El Condor Pasa c. dalát, az tudja honnan van az idézet. Nekünk ez az egyik kedvenc dalunk, ezért esett erre az szövegre a választásunk. Ha már saját kezűleg készítünk valamit, tegyünk bele valamit ami személyessé teszi.

Miután nagy nehezen kitaláltuk az idézetet, egy sima ceruzával felírtuk a fára.

A most divatos mintát póbáltuk követni a betűtípussal. A szóviccünk az hogy ‘would’ helyett ‘wood’-ot írtunk (ami kiejtve ugyanúgy hangzik), ezt a szót így kiemeltük.

A mi égetőnk fején egy izzószál van, nem igazán lehet elrontani a használatát. A modernebbek talán jobban variálhatók- nekünk ez a régi darab is éppen megfelelt, mivel nem vagyunk nagy pirogravírozó profik- de nem is kell annak lenni hozzá.

Az égetőt először természetesen be kell kapcsolni. Nem kell sokat várni, hogy felizzon a pirogravírozó hegye. Ilyenkor is ügyelni kell már, hogy semmihez se érjen hozzá a hegy! Először érdemes tesztelni, hogy égeti-e már a fát. ( vagyis odaérintjük egy pillanatra a fához. Ha kis fekete vonalt hagy maga után, akkor kezdhetjük az alkotást.)

Az égetőt általában apránként pöttyözve, oda-oda érintve használjuk. Legfeljebb rövidebb vonalakat húzunk. Ha sötétebb, mélyebb vonalat szeretnénk, többször átmegyünk rajta, vagy jobban odanyomjunk, tovább tartjuk az izzó szálat egy ponton.

Én szeretem ha valamin látszik, hogy mi készítettük, így sose a tökéletesség a cél! Minél csálébb, annál ‘rusztikusabb’.

A munkamenetről részletesebb leírást ITT találhatunk

Ezt a lépést nem kötelező végrehajtani, de nagyon is hasznos.

A lenolajtól a fa ellenállóbb lesz, tartósabb. Egy ecset segítségével egyszerűen vigyük fel az olajat. Várjunk 1-2 napot míg beszívja, ez után még egy réteget rákenhetünk. A fán maradt be nem szívott olajat töröljük le egy eldobható ronggyal vagy papírtörlőkendővel

Ügyeljünk rá, hogy ne tartsuk a frissen bekent fát olyan bútoron aminek az olaj árthatna! Mi papírtörlőkendőre tettük.

 

Ezt a lépést csak akkor alkalmazzuk ha nem ételkészítéshez, evéshez (pl. fakanál, vágódeszka) használatos fával dolgozunk. 

 

Ez a különleges dekoráció azóta is otthonunk éke. A TV fölé tettük, így igen csak központi helyet kapott magának. 

Ne feledjük – bármilyen darab fára égethetünk, határt csak a kreativitásunk szabhat!

 Mi ezzel a rönkkel egyszerre hoztunk egy kis nyers természetet az otthonunkba, és egy kis modern design-t, humort.

pirográf ötlet házilag lakberendezés kreatv dekor diy csináld magad otthon
dísztárgy pirográf ötlet házilag lakberendezés kreatv dekor diy csináld magad otthon
pirográf ötlet házilag lakberendezés kreatv dekor diy csináld magad otthon
Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Leave a Reply

Back To Top