Hogyan varrj menyasszonyi ruhát saját kezűleg

Csináld magadLeave a Comment on Hogyan varrj menyasszonyi ruhát saját kezűleg

Hogyan varrj menyasszonyi ruhát saját kezűleg

Júliusi esküvőnket zöld környezetben tartottuk párommal. Hamar megszületett a döntés, hogy amit tudunk magunk készítünk, szervezünk. Így alacsony költségvetésű esküvőnkre szinte magától értetődően magam varrtam a menyasszonyi ruhám. Bizony, első lépéstől az utolsóig saját kezűleg varrtam meg az esküvői ruhám.

Nem vagyok egy profi varrónő, egy éve vettem meg életem első varrógépét, és azóta csak pár táskát varrtam. Szerencsére ma az interneten már minden információt megtalálunk, akármibe is fogunk. Így burda magazin nékül, de számtalan angol nyelvű varrós videót és blogot valamint designer menyasszonyi ruhát megnézve vettem egy mély levegőt és bevásároltam anyagokból. Ez épp a covid idők alatt történt így több helyen is azt mondták, hogy sajnos nem érkezett új áru még külföldről, így ahogy az lenni szokott az eredeti terveimtől már itt el kellet térnem. Ezzel utólag belátom jóval bonyolultabb lett a ruhám, ha újra csinálnám lehet hogy futnék még pár kört vagy jobban átgondolnám. A ruha persze meglett és gyönyörű lett- csak épp a tervezett egy hónap helyett kettőbe telt megvarrni, így készült el egy héttel az esküvő előtt. 

Ezeket csak azért írom le előjáróban, hogy mások is bátran fogjanak bele efféle dolgokba ha éreznek rá indíttatást 🙂

Szükséges eszközök

Menyasszonyi ruha ihletek

Rengeteg menyasszonyi ruhát megnéztem, igaz csak neten. Sokan mondják, hogy érdemes felpróbálni ruhákat, de én anélkül is tudtam hogy mit akarok. Vera Vang ruhái ihlettek meg leginkább, ezeket a screenshotokat nézegetve terveztem meg a ruhám. Könnyed tüll anyag jellemzi és a talán most divatba kerülő átsejlő bézs. 

Ruha varrós blogok és videók

Igazából az esküvői ruha is csak egy ruha. Szerintem bármilyen nyári fehér ruciban bármelyik nő csodásan fog kinézni. Én a ruha alját és tetejét külön készítettem el, az ezekhez segítségül felhasznált tartalmakat alább sorolom;

Szoknya;

Körszoknya méret kalkulátor: https://byhandlondon.com/pages/circle-skirt-app

Tüll szoknya: https://icansewthis.com/how-to-sew-a-tulle-skirt/

Hogyan varrjunk maxiszoknyát: https://mellysews.com/sew-maxi-skirt/

Még több tüllszoknya: https://www.shopgirldaily.com/diy-tulle-wedding-skirt-tutorials/

 

Fűző:

 https://www.instructables.com/Make-a-Corset/

http://so-sew-easy.com/how-to-sew-a-corset-in-a-day/

https://offbeatbride.com/diy-corset-pattern/

 

Esküvői Ruha varrásának folyamata röviden

Sajnos nem sikerült végig dokumentálnom a ruha készítését, de röviden;

Először elkészítettem egy félkör alsószoknyát (itt én egy fehér pamut anyagot összeraktam a bézs anyagommal mivel az túl átlátszó volt önmagában. 

ez után kiszabtam 3 réteg tüll anyagot. 2 réteg félkör, egy réteg teljes kör. ezeket csípőnél mind összeillesztettem. 

 

A fűzőhöz szigetelő szalagot magamra ragasztottam (egy kidobható pólón) olyan formában amilyenre a fűzőt akartam. A fűző levágásához jó ha van segítségünk, elég fullasztó és nehéz feladat.

miután levágtuk magunkról a szigetelőszalag mintáról le tudjuk venni a tökéletesen ránk szabott fűző szabásmintáját

itt én pamut anyagból varrtam meg az alap fűzőt amire aztán a tüllt kézzel varrtam fel.

menyasszonyi-ruha-csinald-magad

.

Egyszerűbben is varrhattam volna az esküvői ruhám- talán ha nem pont Vera Vang ruhákat veszek alapul. De végeredményben megérte hogy magam varrtam a menyasszonyi ruhám, hisz így tényleg épp olyan lett amilyennek megálmodtam, és vagyonokat se kellet költenem rá, sőt aránylag olcsón megúsztam.

Egyszerűbb lett volna a ruha, ha több tüllt használok- az nem kell elszegni ugyanis. De a szép tüll anyag bizony drága, a csúnya műanyagtól pedig távol akartam maradni. 

Ha nem ragaszkodom a fűzőhöz akkor szintén sokkal egyszerűbb lett volna a történet, de én ilyennek képzeltem el anno 🙂

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Leave a Reply

Back To Top