Tradícionális angol karácsonyi pudding recept

karácsonyi puding recept
Otthon ReceptLeave a Comment on Tradícionális angol karácsonyi pudding recept

Tradícionális angol karácsonyi pudding recept

Story

Karácsonyi ajándék gyanánt párommal minden évben valami új kézzel készült dologgal készülünk. Nagy a család így fontos hogy olyan ajándékot találjunk ki amit nagy mennyiségben elő tudunk állítani. Volt már doboz tele válogatott süti különlegességekkel, házi hagyma chutney. Tavaly pedig igazi angol pudding házi tojáslikőrrel. 

Sok angol receptet megnéztem, szerencsére a tradicionálisan hat órán át tartó gőzölős módszer helyett megsüthetjük az angol pudingot a sütőben is, jóval gyorsabban és egyszerűbben.

Mi több formát is vettünk, minden megajándékozott kapott egy saját formát is. Magunknak nagyobb hőálló üvegedényben készítettük el a desszertet, míg a családtagoknak szeményre szabott kis fém sütőformákat választottunk – volt csillag, szív, karácsonyfa

Mi a puding?
 
A tradícionális Brit Puding egy előre elkészíthető, gőzölt  gyümölcsös desszert, melyet tálalásnál általában meggyújtanak.
 
A magyaroknak – de az amerikaiaknak is- a puding csupán egy tejes puha édesség, de a Britteknek egyszerűen annyit jelent “desszert”. Tehát magyarul ennek a csodás édességnek egyszerüen “Karácsonyi Desszert” a neve.
 
Ez a Britek számára alapvető karácsonyi édesség akár egy hónappal korábban elkészíthető, karácsony napján csupán felmelegítik, leöntik valamilyen alkohollal (pl. whiskey, brandy), majd tradícionálisan meggyújtják tálalás előtt. Remek módja a karácsonyi vacsora befejezésének.
 
 

Tradícionális Angol Karácsonyi Pudding Recept 8 személyre

5/5
Az aszalt gyümölcsöket áztassuk brandybe egy éjszakán át
 

Vajazzunk ki egy vagy több tálat pl. egy ehhez hasonlót, de hőálló üvegedény vagy tapadásmentes aluminium sütőforma is megfelel

Keverjük össze a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és alaposan keverjük el

Öntsük formákba a tésztánkat. Nyugodtan mehet színültig, nem fog növekedni 

A tetejére helyezzünk egy méretre és formára vágott sütőpapírt, majd az egészet szorosan borítsuk be alufóliával

Ha nem a tradicionális 6 órán át tartó gőzölési eljárást alkalmazzuk, akkor sütőbe tegyünk egy mélyebb tepsit vízzel, abba állítsuk bele a formát majd fedjük le az egészet alufóliával

180 fokon gőzöljük sütőben 2 órán át/ ha kisebbek a formák 1-1,5 órán át

Néha nézzünk rá és ha szükséges öntsünk még a tepsibe forró vizet

Ha lehet készítsük el a karácsonyi desszertünket legalább pár héttel korábban, jót tesz neki az állás. Ha eltesszük a sütéskor használt sütőpapírt cseréljük le egy frissre, és légmentesen lezárva hűvös helyre tegyük.

Tálalás előtt újra gőzölhetjük az előbbi technikával fél órán át

Meggyújtás

Izgalmas és látványos pillanat az angol karácsonyi puding meggyújtása. Elsőre ijesztőnek tűnhet pedig nem is akkor ördöngősség

A már felmelegített karácsonyi pudingunkat tegyük egy tűzálló tányérra, aminek van némi pereme, hogy a lecsorduló égő alkoholt megtartsa. 

Egy serpenyőben felhevítjük a süteményben is használt alkohol fajtát. Nem kell sok, hisz csak annyi kell hogy leönthessük a pudingot. mikor az alkohol teteje kicsit mozogni kezd megpróbálkozhatunk a meggyújtásával. A legegyszerűbb dolgunk akkor lesz ha van hosszú gázsütő begyújtónk, de persze az öngyújtó és a gyufa is megteszi.

 Nem akar elsőre meggyulladni valószinüleg az alkohol még nem elég forró. 

Ha meggyulladt az alkohol gyorsan de nagyon óvatosan öntsük a pudingra. Figyeljünk hogy semmi éghető ne legyen ilyenkor fölöttünk. Ezzel egy időben valaki kapcsolja le a villanyt hisz akkor lesznek igazán látható a gyönyörű lángok.

Kellemes illattal, meghitt hangulattal tölti meg a szobát ez a kis tradíció, miközben arról is gondoskodik hogy ne unatkozzunk nagyon az ünnepek alatt 🙂


Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Leave a Reply

Back To Top