2 Egyszerű Székhuzat varrás házilag

egyszerű székhuzat varrás házilag
Csináld magad Otthon

2 Egyszerű Székhuzat varrás házilag

Hála a nevelhetetlen macskánknak székeink huzata igencsak megviselt állapotban volt már egy ideje. Szerencsére székhuzatot varrni házilag egyszerűbb mint gondolnánk. Nem kell hozzá szabásminta, se túl nagy tapasztalat a varrásban.

Legegyszerűbb székhuzat

Ha a képeken látható típusú székünk van, akkor igazán nincs értelme boltban megvenni a huzatot.

Egy a széknél szélesebb anyagdarabot az első képen látható módon a szék ülésének aljától (ráhagyással) végig simítjuk a szék ülésén át, a háttámlára, majd annak a hátsó oldalán is. A sarkoknák, valamint az oldalán megtűzzük az anyagot és már varrhatjuk is. Levágjuk a túllógó anyagot. Az alját leszegjük és kész az egyszerű székhuzatunk.

Ez a Youtube video szuperül bemutatja ennek az egyszerű székhuzatnak az elkészítését.

 

Anyagválasztás, tippek

Én egy közepesen vastag bútorszövetnek alkalmas vászon anyagot választottam, amely nem nyúlik. A székre talán könnyebb felhúzni egy szteccses anyagot, de azzal jóval nehezebb dolgozni. 

Ne feledjük kimosni az anyagot varrás előtt! 

Az anyag mindig összemegy az első mosásnál, így nagyon fontos azt kimosni mielőtt varrni kezdenénk.

Én a https://panditextil.hu/ oldalon találtam számomra megfelelő anyagot. ( Velük semmilyen kapcsolatban nem állok, nem reklám)

Nálam kis csalással épp elég széles volt a vásárolt anyag, hogy elfelezve kijöjjön belőle a 2 szék, így nem kellet dupla hosszúságban megvennem az anyagot. Az első kép első ábrája alapján mérhetjük meg, hogy milyen hosszú anyagra lesz szükségünk.

Másik Típusú székhuzat varrása

Ezt a második székhuzatot is igen egyszerű megvarrni. Ez tűnt a legjobb megoldásnak a régi foltos párna elfedésére. Bonyolultabb lett volna a párnára varrnom új huzatot az eredeti tépőzáras megoldás miatt. Végeredményben így mutatósabb is lett, mintha csak a párnára került volna huzat. 

Ugyanazzal az anyaggal dolgoztam, csak egy kis darabka tépőzárra van szükségünk hozzá.

Egy megfelelő nagyságú négyzet alakú anyagot a szabásminta szerint megvágunk. 

Az a piros és a rózsaszín színek jelölik, hogy mely oldalakat kell összevarrnunk, a szürke a hajtásvonalakat mutatja, míg a zöld és a lila a tépőzár helyét.

Az egészet körbeszegjük és kész is. 

Ügyeljünk rá, hogy a tépőzár az anyag megfelelő oldalára kerüljön

 

Kellemes szabás-varrást! 🙂

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!
Back To Top